Att sätta gränser.Jag ska inte ljuga jag har verkligen haft en utmaning med är att sätta gränser. Att ha en tydlig gräns vad det börjar och slutar handlar inte om att jag är otrevlig(som jag trott i såååååå många år) utan att skapa en gemensam bild av förutsättningarna. Det som händer oftast när jag inte sätter gränsen från början är att jag känner en inre frustration, jag upplever att jag inte gör ett bra jobb samt att jag låter min frustration gå ut över min familj ibland. Stressen smyger sig på för att jag lägger ner tid på fel saker. Känns det igen? Den enda jag kan bli frustrerad på egentligen är mig själv, för att jag inte varit tydlig från början med vilka villkor jag har om du som kund eller klient vill arbeta med mig. Men utmaningen har varit att jag knappt har vetat vilka villkor jag har själv. Men när poletten trillade ned för ett tag sedan då jag satt med min 90 dagars goal planner slog det mig så tydligt. Jag behövde sätta gränser i mitt företagande och det nu för att jag ska kunna driva mitt företag på ett bra och hållbart sätt.


Dessa 5 områden är vad jag anser viktiga att ha gränser i som entreprenör:

1. Förväntningar för kund och klienter.

Det här låter som verkligen som den enklaste saken i världen, men det är ganska lätt att vara otydlig gällande sina tjänster och produkter med nya kunder och klienter. Ibland kommer detta från en osäkerhet vi upplever och en önskan att vara till för allt för alla. Andra gånger är vi oroliga för att vi kommer att verka för "säljande" eller för bossiga. Genom att sätta tydliga gränser över vad du som kund eller klient kan förvänta dig hos mig redan från början minimerar risken för missförstånd. Gränserna som vi sätter i början av en affärsrelation skapar villkoren för resten av relationen. Kundernas och mina klienters förväntningar inkluderar kontrakt, omfattning, deadlines, vad du kan och inte kan göra, pris, extra avgifter, policy etc.

2. Kommunikationen-hur sker den och när?

Har du någon gång blivit avbruten när du ätit middag av ett "brådskande" sms eller ett samtal? Har du någon gång fått ett jobb mail under helgen eller sent på kvällen? Eller omvänt, har du någonsin svävat med fingret över "skicka" i ett mail till någon du har anställt och undrar om det är ok att skicka? Att ha oklara gränser när du ska kommunicera kan orsaka stress vilket gör att det är viktigt att vara tydlig med dessa gränser till dina kunder och klienter. Att sätta hur kommunikationen ska ske innebär att det är tydligt vilka timmar som du kan kontaktas, hur du kan kontaktas, vad din förväntade svarstid är, och vem du ska kontakta med frågor och problem etc.

3. Nära och kära.

Dina barn följde förmodligen inte med dig till jobbet till din arbetsgivare och jag slår vad om att dina vänner inte heller förväntade sig att umgås med dig på ditt arbete mellan 8-17. Men så fort när vi slänger av oss kavajen och byter den mot sköna mysbyxor för att börjar arbeta för oss själva förstår inte alltid vänner och familj att du fortfarande har en arbetstid och att du har arbete att göra. Att arbeta hemifrån kan göra denna att denna gräns inte syns för andra eftersom de har för vana att "tro" att när du är hemma är du ledig. Här är det otroligt viktigt att kommunicera dina tankar och dina behov samt att du sätter dina gränser. För ingen i vår närhet kan göra detta för oss och ingen kan läsa våra tankar.

4. Din arbetstid.

Arbetar du för mycket och känner dig utbränd eller jobbar du knappt? Det handlar inte bara om att vara effektiv för att få jobbet gjort. Det handlar om att ha en gräns kring när börjar du och när slutar du på dagen, en tydlig start- och sluttid. Arbetstiden kan också bli väldigt suddig utan att en chef eller kollegor närvarande som säger att nu är dags att börja avrunda och gå hem. Med ett kontor som ibland fungerar som ett vardagsrum kan det vara väldigt frestande att vara flexibel med tiden när vi börjar arbeta. Roliga distraktioner, avbrott och andra sysslor kan få oss att undra vart dagen tog vägen och vad har jag gjort i företaget idag. Baksidan av detta kan också vara att det är svårt att veta när vi ska stänga ner för dagen för vi älskar vårt arbete ... och vi vet alla att det finns alltid något mer att göra. Visst kräver vissa dagar eller veckor att vi ”jobbar sent”, men att ständigt pressa och töja på våra arbetstider och inte ha någon tydlig gräns tjänar inte för dig eller ditt företags bästa i slutändan.

5. Att vara ok med att säga NEJ.

Även om jag nu landat i vikten av att sätta gränser så är det här något jag måste ständigt påminna mig själv om. Det är okej och i själva verket kan det vara väldig fördelaktigt med att säga "NEJ".

I företagandet kan det betyda att du säger nej till kunder som inte passar, säger nej till möjligheter som verkar bra men även till möjligheter som är mindre bra. I uppstartsfasen kan det vara frestande, att säga "ja" till allt. Men desto snabbare du kan börja säga nej till saker som inte tjänar dig och ditt företag, desto mer utrymme får du säga ja till de saker som faktiskt tjänar dig och ditt företag.


Genom att inom dessa områden sätta gränser som entreprenör kommer livet att kännas så mycket lättare. Att vara tydlig och skapa en gemensam grund från början kommer att bidra till att ditt företagande blir mer hållbart.


I vilket område har du svårt att sätta gränser som entreprenör?

#hilloholmcoachingandconsulting #businesscoach #affärscoach #executivecoach #onlinecoach #coaching #coach #certifierad #ledarskap #utveckling #entreprenör #drivaeget#kvinnligtföretagande #startaeget #mål #reflektion#vision #kvinnligtledarskap #utbildning #affärsutveckling #organisationsutveckling #entreprenörskap #struktur #värderingar #mentorskap #strategi #planering #glädje #engagemang #värde46 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla