Att finna ditt autentiska jag.Från den sekund vi föds börjar vi att formas, vi formar vår identitet och vår personlighet börjar träda fram. Under vår uppväxt fylls vi med information om vem vi ska vara, vad vi ska tro eller tycka. Vi ifrågasätter inte dessa idéer när vi är barn eftersom vi oftast inte har förmågan att göra det. Vår personlighet och vem vi ska vara påverkas av vår familj, vår omgivning och kultur och så småningom så kan vi känna oss förvirrade om vilka vi faktiskt är. Är vi som våra föräldrar tycker att vi borde vara? Är vi vad våra vänner tror att vi är? Är vi de roller som samhället förväntar sig av oss? Att hitta ditt autentiska jag är en livslång resa, men det är viktig resa att göra.


Här kommer 5 saker att tänka på för att finna ditt autentiska jag:


1.Spendera tid ensam för att hitta din röst

Vem du är när du är ensam är ditt mest sanna och autentiska jag. Många gånger i livet fastnar vi i olika roller som finns i samhället. Det är tex roller som mamma / pappa, dotter / son, professionell, eller fru / make. Det är roller som är viktiga men de konsumerar oftast upp stor del av vår tid så vi inte hinner att lyssna på oss själva. Vi skapar förväntningar på oss själva som är kopplade till dessa roller och ibland kan det vara svårt att uppnå de höga förväntningarna som vi stakat ut. Vi kan dock lära oss fantastiska saker om oss själva samtidigt som vi befinner oss i en roll och det är när vi spenderar vår tid i ensamhet och lyssnar inåt . När vi tar oss tiden att ställa oss frågan vem är vi när andras åsikter tystas? Vem är vi när vi går bort från våra samhällsroller och förväntningar? Vår självkänsla växer och kommer tillbaka när vi gör saker på egen hand, mediterar, skriver journal eller tar promenader själv. De gör även att vår röst inombords kommer tilltals. För att hitta vårt autentiska jag är det viktigt att lyssna på vår egen intuition och följa vår egen röst . Om vi låter andra påverka våra beslut och inte lyssna på vår egen vilja kommer vi inte veta vad vi vill till slut. Ta fasta på Steve Jobs och hans citat “Don’t let the noise of others’ opinions drown out your own inner voice.”2. Var uppmärksam på vilka miljöer och relationer som är bra för dig

I livet strävar vi ofta efter mål som ger tillfredställelse utifrån utan att inse hur de påverkar våra mål som ger tillfredställelse inombords. Vi ser mål, som att tjäna pengar eller vinna titlar, som höjden av framgång. Studier har dock visat att de här sakerna inte ger dig lycka. När våra mål blandas med oro och rädsla kan det hända att du tappar bort dig själv och ditt autentiska jag. För att vara ditt autentiska jag är det viktigt att du känner dig i harmoni och har en lugn omgivning omkring.


Jag hade en gång en chef som fick alla att känna sig osäkra, rädda och att tveka på sin kompetens. Det var en miljö där du förväntades att inte tänka själv utan bara göra som du blev tillsagd och det var klart en miljö som inte var hälsosam. Som chef var det förväntat att passa in i en stereotyp och många yrkesverksamma tar på sig en persona för att passa in i vissa miljöer och roller. Ju mer jag försökte passa stereotypen, desto mer kände jag att jag tappade kontakten med mitt autentiska jag. Om du känner att du inte kan vara ditt autentiska jag i någon typ av relation oavsett om det är jobb eller privat kommer det att skava inombords och då är det bäst att lämna eller minimera den relationen. När du kan uttrycka vem du är utan rädsla för att bli dömd eller att kritiseras i dina relationer det är då du kan vara ditt autentiska jag.


3. Hitta vad som gör dig unik och håll dig till det

Vi har alla en unik ritning för vårt liv. När vi försöker passa in i någon annans ritning skaver det inom oss. Vi bör fråga oss själva: Vad är priset du betalar för att försöka passa in i samhället? Ju mer vi accepterar våra skillnader och landar i det, desto närmare kommer vi vårt autentiska jag. Är du läkare? Författare? Eller har du en särskild talang? Fungerar du bättre i grupper eller trivs du bäst ensam? Ibland är vi vettskrämda för vad som gör oss unika. Men det är just det unika med oss som vi bör odla.


Att vara autentisk innebär att du omfamnar dina unika egenskaper utan pardon. När du strävar efter att vara ”normal” förlorar du lite av dig själv. Eller om du gör vad alla andra gör bara för att du tror det är vad som förväntas. När du omfamnar vem du är och din unikhet tar du ett steg närmare din äkthet. Om du lyssnar på vilka unika gåvor och talanger du har desto närmare är du att hitta ditt autentiska jag. Du föddes med dessa unika gåvor och talanger av en anledning. De är din vägledning för att hjälpa dig att hitta dig själv.


4. Lyssna inåt i svåra stunder

I dina svåraste ögonblick i livet visar det sig oftast vem du verkligen är. Svåra stunder avlägsnar oss från vårt eget ego och avslöjar vårt autentiska jag. De här ögonblicken som definierar vårt liv avslöjar ofta också vår egen inre styrka. Vårt autentiska jag visar sig ofta vid svåra stunder i livet. Stunder som dessa är när vi tittar inåt och inte utåt för att få svar. Att förbli medveten och att ta dig igenom den svåra tiden kommer att föra dig i riktningen mot äkthet.


Att finna ditt autentiska jag är en process som handlar om att avlägsna saker ur ditt liv. Att reflektera över vad som fungerar och vad som inte fungerar i ditt liv. Våga välj bort det som inte fungerar för att komma närmare dig själv och vad som fungerar. När du nästa gång går igenom en svår tid, lyssna in på vad just detta ögonblick försöker säga dig. Kanske skymtar du en bit av ditt autentiska jag.


5. Följ din inre nyfikenhet

Din inre nyfikenhet är en tydlig indikation på vem du verkligen är. Du kanske är nyfiken på många saker (t.ex. resor, konst, musik, sport, affärer), men det är vår inre nyfikenhet vi måste lyssna på. Vår nyfikenhet kan också påverkas av yttre faktorer. Samhället ber oss att gilla vissa saker och vi kan bli nyfikna för att andra gillar det. För att hitta ditt autentiska jag, måste du lyssna inåt och se vad just du är nyfiken på.


Nyfikenhet som kommer från ditt innersta är som en boomerang - den kommer tillbaka till oss med intensiv kraft gång på gång. Vi kan inte ignorera kraften, den intensiva kraft av nyfikenhet vilket är en stark fingervisning till ditt autentiska jag. Din inre nyfikenhet ber dig att lyssna. Att lyssna till dig själv och ditt inre, vad är du mycket nyfiken på? Följ din inre nyfikenhet och dölj inte vad du hör, låt det leda dig till din sanning.


Att finna ditt autentiska jag är en process som kan vara läskig men genom att vara den du är, gå din egen väg (trots att det finns "experter" som säger att man ska göra på ett visst sätt för att uppnå det du vill upp nå eller att alla andra gör på ett sätt som verkar gå hem) och använda din unika ritning kommer du att göra avtryck här i världen. Ett avtryck som visar att du har funnit ditt autentiska jag, vilket kommer generera i att du mår bättre, har ärligare relationer och kan stå för den du är i både business och privat.


#hilloholmcoachingandconsulting #businesscoach #affärscoach #executivecoach #onlinecoach #coaching #coach #certifierad #ledarskap #utveckling #entreprenör #drivaeget#kvinnligtföretagande #startaeget #mål #reflektion#vision #kvinnligtledarskap #utbildning #affärsutveckling #organisationsutveckling #entreprenörskap #struktur #värderingar #mentorskap #strategi #planering #glädje #engagemang #värde

152 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla